Met de steeds verdere afname van het aantal verzorgingstehuizen, wordt het belangrijker dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Er moeten wel aanpassingen gedaan worden om dit makkelijker te maken. Het belangrijkste is misschien toch wel een aangepaste badkamer, dit is met name interessant voor ouderen.
Zo ziet de ideale aangepaste badkamer voor ouderen eruit
De (onaangepaste) badkamer is potentieel een van de gevaarlijkste ruimtes in huis. Het is belangrijk om deze zo veilig mogelijk te maken. Er zijn meerdere aanpassingen mogelijk om de ideale aangepaste badkamer voor ouderen samen te stellen. Om hiermee de mogelijkeheid te creëren langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.
Badkamer ouderen, aanpassing 1: Antislip vloer
De eerste stap op weg naar een aangepaste seniorenbadkamer, is het voorkomen van het meest voorkomende ongeval, het uitglijden over een gladde badkamervloer. Dit is gemakkelijk op te lossen door een coating aan te brengen op de huidige tegels. Deze coating geeft de huidige badkamertegels een antisliplaag en hiermee verkleint u de kans om uit te glijden op een gladde vloer. Als u denkt dat een antislipcoating niet genoeg is dan is er ook nog altijd de optie van antisliptegels, deze tegels bevatten een grove structuur. Deze oplossing lever echter wel meer op, omdat de hele vloer vervangen moet worden.
Badkamer ouderen, aanpassing 2: Aangepast bad
Als u wat ouder wordt of als je minder goed ter been bent, is het nemen van een bad een steeds grotere uitdaging. De instap van het bad wordt te hoog of het is lastig om uit het bad te klimmen doordat er weinig houvast is. Er zijn verschillende manieren om een bad nemen makkelijker te maken. Een van deze manieren/oplossing is een instapbad. Bij een instapbad is er sprake van een lage drempel. Op die manier is het makkelijk om het bad in en uit te stappen. De aanschaf van een seniorenbad is ook mogelijk, in dit bad zit een stoellieft die ervoor zorgt dat u op ieder moment gemakkelijk in- en uit kunt stappen. Bij het seniorenbad is het mogelijk om een systeem naar keuze te installeren.
Badkamer ouderen, aanpassing 3: Inloopdouche
Voor de mensen die geen bad hebben of juist van hun bad af willen, is er de inloopdouche. De inloopdouche is een douche die vrijwel gelijkvloers loopt met de badkamervloer waardoor u geen hoge opstapjes hoeft te overwinnen om in de douche te komen. Hierbij kan ook nog een douchestoeltje geplaatst worden, zodat mensen die niet lang kunnen staan, kunnen plaatsnemen op een stoeltje in het midden van de douche. Deze combinatie past perfect in het plaatje van een aangepaste senioren badkamer.
Badkamer ouderen, aanpassing 4: Beugels
De belangrijkste must have voor in een aangepaste (senioren) badkamer is toch wel dat er een goede hoeveelheid aan beugels en steunen aanwezig is in de badkamer. Goed geplaatste beugels en steunen maken het makkelijker om te kunnen bewegen in de badkamer, voornamelijk voor ouderen is dit een aanwinst.
Badkamer ouderen, aanpassing 5: Toiletten
De laatste stap op het gebied van aangepaste seniorenbadkamers, zijn de toiletten. Hierbij zijn er weer meerdere opties mogelijk. De eerste mogelijkheid is het plaatsen van een douche wc. Een douche wc is een moderne wc waarbij je de verschillende functies bedient door middel van een afstandsbediening. Een van de unieke functies is dat er na de behoefte de billen afgespoeld kunnen worden met warm water. Vervolgens komt er uit een blazer warme lucht die uw achterwerk afdroogt. Naast de douche wc heb je ook verhoogde toiletten. Dit zijn toiletten met een hogere afmeting dan normale toiletten. Dit maakt het met name interessant voor mensen die in een rolstoel zitten, of oudere mensen die niet zo ver willen of kunnen bukken.