Veilige ouderen-badkamer

Een veilige badkamer is misschien wel de belangrijkste woningaanpassing als we ouder worden. Persoonlijke hygiëne is belangrijk, maar niet alle onderdelen van een standaard badkamer zijn even veilig. Zo moet u zich op voldoende plaatsen veilig kunnen vasthouden en dient er ook op andere manieren rekening te zijn gehouden met uw beperking of handicap.

Veiligheid in uw badkamer vergroot met hulpmiddelen

Als we jong zijn, is een bad misschien wel het belangrijkste onderdeel van de badkamer. Daarin komen we ultiem tot rust en kunnen we bijkomen van een drukke werk- of weekenddag. Maar voor senioren is een bad helemaal niet meer zo handig. U moet met veel moeite over de rand stappen – als dat überhaupt nog lukt en ook het bedienen van de kranen gaat u niet meer zo makkelijk af als voorheen.

Het bad eruit en een inloopdouche erin is vaak de eerste en de belangrijkste aanpassing die wordt doorgevoerd in de veilige seniorenbadkamer. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om uw badkamer veiliger te maken. Een aantal van die opties zetten we hieronder voor u op een rij:

Antislipcoating voor veilige badkamer

Kies voor een douchebak met een antisliplaag of laat uw huidige douchebak behandelen met een antislipcoating. Hierdoor neemt de kans op een glijpartij onder de douche aanzienlijk af. Kies voor een coating die tevens antibacteriële bescherming biedt, uit het oogpunt van een goede hygiëne.

Kaldewei Secure Plus antislipcoating

Antislipmat in veilige badkamer

Een eenvoudige oplossing voor een gladde douche- of badvloer biedt een antislipmat. Deze maakt een deel van de bad- of douchebodem stroef. Let wel op dat de antislipmat goed op de grond ligt.

Badlift

Heeft u moeite om in bad een zittende positie aan te nemen? Met een badlift zakt u zover naar beneden als u zelf wenst. En wilt u weer opstaan, dan drukt een zorgverlener op de knop en kunt u het bad verlaten.

Badplank

Een in lengte verstelbare badplank ligt aan de bovenzijde over uw bad heen. U gebruikt de badplank als zitje, bijvoorbeeld om te douchen in een douche-bad combinatie. Badplanken bewegen niet bij gebruik en worden meestal aan een zijde aan de muur bevestigd.

Badtrapje

Trapje om te gebruiken bij het betreden of verlaten van het bad. Verzeker uzelf ervan dat de badtrap stevig staat en u zich bij het gebruik ervan kunt vasthouden, bijvoorbeeld aan in de muur verankerde beugels. 

Badverkorter voor veilig baden

Een badverkorter wordt (met zuignappen) in uw bad bevestigd, aan het einde van uw bad. Heeft u moeite met opstaan of bent u bang om weg te glijden in een gewoon bad? Met de badverkorter kunt u zich afzetten met uw voeten, zodat rechtop zitten eenvoudiger wordt.

Beugel rond de wastafel

Gebruik de wastafel niet als steun, bijvoorbeeld om vanuit een stoel op te staan. Daar is deze niet op gebouwd. Aan een speciale beugel rondom uw wastafel kunt u zich veilig vasthouden of omhoog duwen.

Douche-wc: naast veiligheid ook comfort

Ultiem comfort biedt een wc met onderdouche, ook wel Japans toilet of douche-wc genoemd. Door middel van een warme waterstraal wordt uw onderlichaam gereinigd. Na de toiletgang bent u zo weer helemaal fris, ook als u fysiek niet in staat bent toiletpapier te gebruiken.
Met een wc met onderdouche voorzien van een föhn, wordt uw onderlichaam na het reinigen direct weer drooggemaakt.

Geberit douche-wc

Douchestoel of douchekruk

Een losse douchestoel of douchekruk is te gebruiken om zittend een douche te nemen. Een verrijdbare douche-toiletstoel kan worden gebruikt om een douche te nemen én gebruik te maken van het toilet.

Douchezitje maakt douchen veilig

Om niet staand te hoeven douchen, kan een douchezitje uitkomst bieden. Een opklapbaar, aan de muur bevestigd, zitje kan eenvoudig worden uitgeklapt, zodra u van de douche gebruik wil maken. Wil een ander wél staand douchen, dan kan deze het zitje weer eenvoudig in verticale stand brengen. Zo hoeft u niet onnodig te slepen met een stoel.

Kies voor een douchezitje met opklapbare pootjes voor extra stevigheid en veiligheid.

Douchezitje Provex Safety

Drempelprofiel: veilige instap

Een drempelhulp of drempelprofiel wordt over uw bestaande drempel heengezet en vormt een eenvoudiger hindernis om te nemen, bijvoorbeeld met de rolstoel. Een alternatief is dat de drempel geheel verwijderd wordt.

Inloopbad met een deurtje

Een inloopbad is voorzien van een deurtje. Stap in het bad, sluit de deur en laat het bad vollopen. Zo hoeft u geen kunst en vliegwerk uit te halen om veilig in bad te stappen.
Bent u klaar? Laat dan het bad leeglopen en open vervolgens het deurtje. Terwijl het water wegloopt, kunt u zich rustig afdrogen. Daarna opent u de deur en loopt u zo de badkamer weer in.

veilige badkamer: inloopbad van Apollo Aqua

Inloopdouche

Een inloopdouche is misschien wel de bekendste en meest doorgevoerde aanpassing in een veilige seniorenbadkamer. Het is niet alleen veilig en comfortabel, maar ziet er ook nog eens fraai uit.

Onderrijdbaar aanrecht of rolstoelkeuken

Een keuken waarin de onderkasten zijn verwijderd en het aanrechtblad is verlaagd, kan eenvoudig worden gebruikt door rolstoelgebruikers. Omdat de keuken van onder ‘open’ is, stelt dit speciale eisen aan de afwerking en bescherming. Zodat u zich niet brandt aan de heetwaterleiding.

Onderrijdbare wastafel of rolstoelwastafel

Een onderrijdbare wastafel is speciaal geschikt gemaakt voor gebruik vanuit een rolstoel. Niet alleen is de wasbak verlaagd (en daarmee ook de spiegel), het sifon van de wasbak is minder bol, om ruimte voor een rolstoel te creëren. Voor een veilig gebruik van een onderrijdbare wastafel is het van belang om de watertoevoer en het sifon af te schermen, zodat u niet tegen een hete waterleiding aanstoot.

Opklapbare beugel

Een beugel naast het toilet kan u helpen bij het gaan zitten of opstaan. Maar als u eenmaal staat, kan deze ook danig in de weg zitten. Een opklapbare wandbeugel wordt aan de muur bevestigd. Deze geeft steun waar nodig en wordt opgeklapt om niet langer in de weg te zitten.

Let bij het bevestigen op dat de muur waarop de beugel wordt bevestigd, voldoende steun geeft. Een gipsen wandje bijvoorbeeld is ongeschikt om een beugel op veilige wijze aan te bevestigen.

Handicare opklapbare wandbeugel in een veilige badkamer voor ouderen

Po-stoel

Als u moeite heeft het toilet tijdig te bereiken, bijvoorbeeld ’s nachts, kan een po-stoel uitkomst bieden. In de zitting van de po-stoel is een ruimte uitgespaard. Hieronder kan een po worden bevestigd die eenvoudig kan wordne geleegd door een zorgverlener.

Sta-op toilet of toiletlift

Een toiletzitting met sta-op-mechanisme heeft armleuningen en/of een rugsteun en wordt vastgemaakt op het toilet. De liften zijn mechanisch of elektrisch verstelbaar. Het sta-op-mechanisme zorgt ervoor dat de toiletzitting de natuurlijke beweging van het lichaam volgt tijdens het opstaan en gaan zitten. Bij het omhoog- en omlaaggaan kunt u steunen op de armleuningen en eventuele rugleuning.

Thermostatische mengkraan

Ook wel thermostaatkraan of thermostaatmengkraan genoemd. Een kraan waarbij het watervolume en de watertemperatuur apart ingesteld kan worden. Vaak is er aan de temperatuur een maximum gesteld, zodat u zich niet brandt.

Om legionellagevaar af te wenden, kan een zorgverlener de temperatuurbegrenzer tijdelijk afkoppelen, waardoor het mogelijk is de kraan door te spoelen met water van een hogere temperatuur.

Hierna wordt de temperatuurbegrenzer dan weer aangekoppeld.

Tillift

Gaat in en uit het bad stappen niet langer zelfstandig? Met een tillift kunt u toch gebruik blijven maken van het bad. Een tillift wordt bevestigd aan een rails aan het plafond en wordt bediend door een mantelzorger. Deze kan u ook snel helpen als er een calamiteit optreedt terwijl u in bad zit.

Verlaagde toiletpot

Bij beperkingen in de motoriek wordt al gauw gedacht dat een verhoogde toiletpot moet worden gemonteerd. Vaak is een verlaagde toiletpot echter beter, omdat dit een betere zithouding geeft terwijl u van het toilet gebruikmaakt. Of een hoog/laag toilet, dat beide functies biedt.

‘Druk geven’ kan op een verhoogd toilet lastig zijn. Een Thuiscomfort-specialist kan u adviseren over de juiste en veilige hoogte in uw geval, eventueel in samenwerking met een ergotherapeut.

Verlengde glijstang

Als alternatief voor een wandbeugel bij de douche kunt u ook een (verlengde) glijstang laten monteren. Deze dient op de eerste plaats om de douchekop aan te bevestigen, maar kan tevens dienstdoen om u aan vast te houden onder de douche. Voorwaarde is dan wel dat de glijstang stevig verankerd is in de muur, bestand is tegen de kracht van een dreigende glijpartij en voldoende grip biedt.

Verlengde spiegel of kantelspiegel

Een extra lange spiegel is een uitstekende oplossing voor zowel staand als zittend gebruik. Een alternatief is een kantelbare spiegel die in de voor u gewenste stand kan worden geplaatst. Eventueel kan zo’n kantelspiegel zijn voorzien van een hendel, waardoor de spiegel ook vanuit een zittende positie te gebruiken is.

Verstelbare wastafel

Maakt u zelf gebruik van een rolstoel, of maakt een van uw huisgenoten dit,? Dan kan een in hoogte verstelbare wastafel uitkomst bieden. De lage stand kan dan worden gebruikt door de minder-valide persoon, terwijl de hoge stand bestemd is voor de overige huisgenoten.
Aan een verstelbare wastafel is idealiter ook een spiegel gekoppeld, die meeschuift.

Vlakke douchevloer of douchebak

Een douchebak met een lage instap of beter nog: een volledig obstakelvrije douchevloer zorgt ervoor dat u ook met fysieke beperkingen gebruik kunt maken van de douche. Bovendien vinden veel mensen deze badkameraanpassing fraai ogen.

Wandbeugel

Voor extra grip in bijvoorbeeld de badkamer, op het toilet of naast het bed kunt u wandbeugels laten monteren. De specialist zorgt ervoor dat deze beugels op strategische plaatsen worden vastgezet, zodat u steun vindt op het moment dat u bijvoorbeeld moet opstaan vanaf het toilet of bij de wastafel.

Wastafelmengkraan met verlengde arm

Om vanuit een rolstoel of een andere zittende positie toch de wastafelkraan te kunnen bedienen, is het mogelijk deze uit te voeren met een verlengde bedieningsarm.

In bepaalde gevallen is de bedieningsarm uitgevoerd als een open draad. Hierdoor is het extra gemakkelijk de arm vast te pakken en te bedienen.

Meer badkameraanpassingen vindt u in het online demohuis

Anderen lazen ook: Passend douchen met reuma

Passend douchen met reuma

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt