Toegankelijke hal met traplift

Toegankelijkheid is een vaag begrip er is namelijk veel verwarring over de precieze betekenis van het woord. Wat het meest wordt verstaan onder toegankelijkheid is hoe gemakkelijk u van het ene vertrek naar de andere komt. Denk hierbij aan drempels, genoeg ruimte om u gemakkelijk te bewegen, obstakels binnenshuis verwijderen en steunpunten bij de trap en in de badkamer.

Toegang verbeteren? Zo wordt uw droom werkelijkheid

Voordat u iets kunt verbeteren, moet u het eerst testen. Hoe toegankelijk is uw huis nu? En hoe verandert u dat dan? Er zijn enkele richtlijnen opgesteld op het gebied van toegankelijkheid in huis, die u kunt raadplegen. Dit zijn standaard richtlijnen, waarop u uw eigen omstandigheden en wensen nog moet toepassen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om uw huis een stuk toegankelijker te maken, ook als u gebruikmaakt van een rollator of rolstoel of slecht ter been bent.

Drempels

Voor mensen die slecht ter been zijn of een rolstoel gebruiken, is het belangrijk dat de vloeren binnenshuis zoveel mogelijk gelijkvloers zijn. Drempels worden als grote obstakels gezien voor mindervalide mensen. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende beweegruimte is, maar tegelijkertijd ook genoeg punten zijn waar eventueel gerust kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een stoel of een bank waar men zich aan vast kan houden om op krachten te komen.  

Kan de drempel niet verwijderd worden en is het een hele opgave om deze drempels over te komen? Dan kunt u kiezen voor een drempelhulp of drempeloploop. Dit hulpstuk bestaat uit 2 hellingen die u aan weerszijden van de drempel legt en dus soepel kunt nemen met een rolstoel of rollator. 

Drempeloploop EasyLivingProducts

Steunpunten en beugels

Als uw slecht ter been bent, kunt u niet zomaar van de kamer naar de andere lopen. Zorg voor genoeg steunpunten in huis, en voor rustpunten waar u even op adem kunt komen en eventueel aan vast kunt houden voor extra steun. Voor in de badkamer en/of het toilet is het verstandig om beugels te monteren. U kunt dan van de beugels gebruik maken om makkelijker op te staan van het toilet of als u onder de douche staat voor extra steun

Beugels in de badkamer

Traplift

Het is natuurlijk mogelijk dat u sinds kort slecht ter been bent geworden of in een rolstoel terecht bent gekomen, maar u woont nog steeds in een huis waar zich een of meerdere trappen bevinden. Traplopen is in deze situaties erg lastig en soms zelfs onmogelijk. Gelukkig is hier ook een oplossing voor om de toegankelijkheid te verbeteren. U kunt namelijk een traplift plaatsen op de gewenste trap. Ook als de traplift als een tijdelijke oplossing dient zijn er bedrijven die trapliften verhuren voor zowel korte als langere periodes. 

Traplift in de hal

Aanpassingen voor toegankelijkheid aanschaffen?

Wilt u meer informatie of tips over het onderwerp toegankelijkheid ontvangen? Neem dan contact op met de Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt.