Veilig douchen

In een onveilige badkamer iemand stapt niemand graag onder de douche. Safety first dus! Dat geldt niet alleen voor het douchen zelf. Ook bij het betreden van de doucheruimte en tijdens het afdrogen, moet de veiligheid van de douche-gebruiker altijd gegarandeerd zijn.

Vooral voor oudere gebruikers is een veilige douchegelegenheid van groot belang.

Veilig douchen, tip 1: vlakke instap

Het betreden van de douche is de eerste keer dat de veiligheid van de gebruiker mogelijk in het geding komt. Een vlakke douchebak (met lage instap), volledig drempelloos douchen met een inloopdouche of een instapbad, zijn mogelijkheden die u heeft uw badkamer veiliger te maken.

Ook de drempel bij binnenkomst van de badruimte, kunt u mogelijk laten verwijderen, zodat u zonder gevaar en op veilige wijze de badkamer kunt betreden.

Veilig douchen, tip 2: antislipvloer

Tijdens het douchen wordt de vloer van de douchebak of inloopdouche natuurlijk nat. Zodra u onder de douche stapt, neemt hiermee de kans op een val- of glijpartij toe.

Douchen op een antislipvloer vergroot de veiligheid aanzienlijk, doordat de wrijving toeneemt en u stevig op uw blote voeten staat. Sommige douchevloeren, zoals Villeroy & Boch Squaro Infinity, zijn zó gemaakt dat ze in droge toestand glad aanvoelen. Maar eenmaal vochtig, voelen ze direct ruw aan.

Veilig douchen, tip 3: handgrepen

Voor extra veiligheid in de doucheruimte, is het verstandig de wanden uit te voeren met handgrepen of wandbeugels.

Ook de douchestang zelf kan worden gebruikt door de bewoner om zich tijdens het douchen aan vast te houden.

Een voorwaarde voor een veilig douchemoment met wandgrepen is dat deze grepen stevig in de muur verankerd moeten zijn. De Thuiscomfort-specialist helpt u hier graag bij en heeft veel ervaring met het aanpassen van badkamers.

Veilig douchen, tip 4: douchezitje

Wilt u zeker zijn dat u tijdens he douchen niet uitglijdt? Laat dan een (opklapbaar) douchezitje monteren. Er zijn douchezitjes met extra armsteunen en met ondersteunende poten, voor extra stevigheid indien gewenst.

Douchezitjes zijn er in trendy badkamerkleuren zoals antraciet en ook in het materiaal is veel variatie beschikbaar. Een douchezitje moet prettig toeven zijn als u er in uw blootje op zit en het materiaal moet idealiter wat stroef en warm aanvoelen.

Veilig douchen: meer tips

Naast de genoemde tips (vlakke instap, antislipvloer, handgrepen en douchezitje) zijn er natuurlijk nog meer zaken om aan te denken bij veilig douchen:

  • Geen kleedjes op de vloer
  • Afzuiginstallatie van condens
  • Naar buiten draaiende badkamerdeur
  • Kantelspiegel om te gebruiken vanuit een rolstoel
  • Weggewerkte badkamerradiator, zodat u zich niet aan scherpe punten stoot

De specialist in de buurt helpt u graag, met advies en een offerte op maat.

Zoek specialist voor veilig douchen

De 4 voordelen van een inloopdouche. En vooruit, ook 4 nadelen.

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt