Hoe lang gaat een warmtepomp mee? (Aftelklok)

De levensduur van een warmtepomp is bij de aanschaf voor veel mensen een belangrijke vraag. Een warmtepomp gaat gemiddeld 15-20 jaar mee. Vijftien jaar is dan een voorzichtige inschatting, maar wel zo veilig om mee te rekenen in het totale kostenplaatje.

Gemiddelde levensduur warmtepomp 15-20 jaar

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn warmtepompen die aardwarmte gebruiken, maar ook typen die warmte onttrekken aan de lucht.

Hoe dan ook, de aanschaf van een warmtepomp is een hele investering. Die wilt u natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen. Bovendien wilt u zo lang mogelijk gebruikmaken van de diensten van zo’n warmtepomp.

Type, kwaliteit en onderhoud bepalen levensduur warmtepomp

Hoelang een warmtepomp meegaat, heeft op de eerste plaats te maken met het type warmtepomp. Een invertergestuurde warmtepomp kent minder start-stop momenten dan een niet-invertergestuurd model. Hoe vaker de warmtepomp moet opstarten, des te groter is de slijtage. Daarmee daalt de levensduur.

Ook de kwaliteit van de warmtepomp is bepalend. Kwalitatief hoogwaardige warmtepompen zijn langer in staat door te werken. Uiteraard schaft u via Thuiscomfort uitsluitend degelijke warmtepompen aan.

Een derde aspect dat bepalend is voor hoelang een warmtepomp meegaat, is het onderhoud. Net als met auto’s moet een warmtepomp regelmatig onderhouden worden. Hoewel warmtepompen meestal zeer onderhoudsvriendelijk zijn, wil dit niet zeggen dat er helemaal geen onderhoud nodig is.

Anderen lazen ook: Wat kost een warmtepomp?

Wat kost een warmtepomp in 2018?

Wat gebeurt er aan het einde van de levensduur van een warmtepomp?

Houdt de warmtepomp aan het eind van de levensduur ermee op? Nee, zo snel gaat dat natuurlijk niet. Gelukkig niet! Wat er wél kan gebeuren, is dat het beloofde rendement vanuit de leverancier niet mee gehaald kan worden.

Net als met cv-ketels wordt het hiermee steeds onrendabeler om een oude warmtepomp in huis te hebben. Het vervangen van de warmtepomp en/of compressor voor  een nieuw exemplaar is dan mogelijk aan de orde. Tegen die tijd informeert een specialist u graag over de mogelijkheid en rendementsverwachtingen.

Vind een warmtepomp specialist

Thema's

Anderen lazen ook: Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt