Hoe werkt een all-electric warmtepompinstallatie?

Kan een all-electric warmtepomp in uw woning?

Wilt u helemaal van aardgas af? Met een all-electric warmtepompinstallatie is dat mogelijk. Deze warmtepomp doet alles wat uw cv-ketel ook kan: het verwarmen van uw woning én tapwater. Het voordeel van de all electric warmtepomp is dat deze geen gas nodig heeft én tot 60 procent minder CO2 uitstoot. Klimaatvriendelijk én onafhankelijk van het gasnet.

Een all-electric warmtepomp is geschikt voor goed geïsoleerde woningen

Een all-electric warmtepomp werkt op – zoals de naam al zegt – stroom. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht of bodem en zet dit in om uw woning of tapwater te verwarmen. Een all-electric warmtepomp is toe te passen in woningen die erg goed geïsoleerd zijn. Is uw woning dit (nog) niet? Dan is een hybride warmtepomp een betere oplossing. Bij een all-electric warmtepompinstallatie hoort een voorraadvat voor warm water. Deze is ongeveer zo groot als een flinke koelkast. De warmtepomp wordt gecombineerd met wand- of vloerverwarming of lagetemperatuurverwarming.

Woningen gebouwd na 2009 zijn geschikt voor all-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp is alleen geschikt voor woningen die goede tot zeer goede isolatie hebben. Dat betekent een goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dit komt omdat all-electric warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van 45 tot 55 graden. Cv-ketels leveren tot wel 80 graden. Wanneer uw woning niet voldoende is geïsoleerd verliest u met de warmtepomp teveel warmte en krijgt u de woning niet op temperatuur.

Woningen die gebouwd zijn vanaf 2009 zijn zeer goed geïsoleerd. In zo'n woning kunt u zonder veel aanpassingen overstappen op een all-electric warmtepomp. Is uw woning ouder dan 1992? Dan is de kans op een warmtepomp nog niet verkeken. Is de woning na die tijd alsnog onder handen genomen qua isolatie? Dan kunt u misschien alsnog voor de all-electric warmtepomp gaan. 

Een grondgebonden warmtepomp is duurder, maar heeft ook flink wat voordelen

Voor een all-electric warmtepomp kunt u kiezen uit twee soorten. De één haalt zijn warmte uit de bodem, de ander uit de lucht. Een grondgebonden warmtepomp is zo'n 5000 euro duurder. Daarnaast moet u beschikken over een tuin waarin geboord kan worden. De aanleg van een lucht-warmtepomp is minder ingrijpend en goedkoper. Toch heeft de grondgebonden warmtepomp ook enkele voordelen:

  • Hij verbruikt minder stroom, u bespaart dus meer dan met een lucht-warmtepomp. Dit komt omdat de bodemtemperatuur bijna gelijk blijft, ondanks de temperatuur buiten. De temperatuur in buitenlucht varieert enorm. 
  • Een bodembron is onzichtbaar en maakt geen geluid.
  • Met een bodembron kunt u in de zomer uw woning op een energiezuinige manier koelen.
  • Een bodembron gaat langer mee dan de buitenunit voor een lucht-warmtepomp.

All-electric warmtepomp heeft zware aansluiting elektriciteitsnet nodig

Een all-electric warmtepomp gebruikt stroom en op koude dagen soms best veel. U hebt daarom een zware aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Een normale aansluiting is 1x35 Ampère. Deze moet u vervangen voor een 3x25 Ampère. Daarnaast is het van belang om uw groepenkast uit te breiden om aparte groepen aan te leggen voor de warmtepomp. Het jaarlijks vastrecht dat u betaalt aan uw energiemaatschappij blijft gelukkig gelijk. 

Offerte opvragen voor een warmtepomp? Vind hier al onze specialisten!

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke maand nieuws over duurzaam wonen, smart homes en langer zelfstandig thuis wonen