Warmtepomp? Eerst 'hysterisch goed isoleren!'

Man isoleert dak

De warmtepomp werd tot voor kort gezien als dé oplossing om woningen van het gas af te krijgen. Maar al snel bleek dat verwarmen met een warmtepomp in de meeste woningen helemaal geen zin heeft. Los van het feit dat aan de installatie van een warmtepomp nogal een prijskaartje hangt. De warmtepomp is daarom voor nu niet de beste oplossing. Wat dan wel?

Cv-ketel blijft komende jaren gewoon draaien

Diederik Samsom bevestigde in het tv-programma Pauw dat de cv-ketel in de meeste woningen de komende jaren gewoon blijft hangen. Ja, we moeten nog steeds veel minder CO2 uitstoten, zegt hij. Maar om dichter bij een echte oplossing te komen, moeten de meeste woningbezitters eerst iets anders doen. 'Hysterisch goed isoleren tot energielabel B.'

Energietransitie vergt maatwerk

En dan wordt het wachten totdat er in 2030 of 2035 nieuwe oplossingen zijn om gasloos te wonen, aldus Samsom. Ook Annelies Huygen, energie-expert van TNO en hoogleraar aan de UvA, vindt het verstandig om als woningbezitter te wachten op nieuwe technologische ontwikkelingen. Dit omdat de huidige energietransitie zich niet leent voor een centrale aanpak, zoals in de jaren zestig. Toen werd tachtig procent van de huizen binnen vijf jaar op het gasnet aangesloten. Dat is nu niet mogelijk. Er is immers niet één brandstof of technologie voor álle Nederlandse woningen. 

Isoleren is stap 1

Betekent dat dat we allemaal met onze handen in de zakken moeten afwachten? Nee, denkt Huygens. Iedereen kan al aan de slag gaan. Maar dan met isoleren. Hoeveel geld en werk dat kost hangt af per woningtype. Het is in het afgelopen jaar namelijk erg duidelijk geworden dat de energietransitie in woningen maatwerk vereist. In 2021 moet er daarom een gebouwgebonden financiering komen voor huizenbezitters om deze verbouwing financieel te kunnen dragen. 

Toch eerder aan de slag? Lees hoe u uw woningtype isoleert >>

Bron: de Volkskrant

Op de hoogte blijven van het laatste duurzame nieuws?

Isoleren per woningtype

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.