Zonnepanelen op een dak

Zonne-energie is hot. De duurzame industrie groeit enorm en de zonnepanelen vinden langzaam maar zeker hun weg in het Nederlandse straatbeeld.
De Nederlander draagt graag zijn steentje bij aan het klimaatprobleem en zelf duurzame stroom opwekken is daar een goed voorbeeld van. Twijfelt u nog? 6 redenen om het wél te doen...

Waarom u 'ja' kunt zeggen tegen zonnepanelen

Zonnepanelen zijn geen impulsaankoop. Begint u eraan, dan bent u toch afhankelijk van een flinke zelfstudie óf van degelijk professioneel advies. Daarom is het van belang dat u goed op de hoogte bent van de voordelen van zonnepanelen. 6 redenen om ‘ja’ te zeggen tegen zonnepanelen op uw dak.

1. U bespaart geld. Nu én in de toekomst

De energieprijzen stijgen ieder jaar opnieuw. Omdat onze fossiele brandstoffen schaarser zijn geworden, zijn de prijzen de afgelopen twintig jaar alleen maar omhoog gegaan en dat blijft zo. Zonnepanelen verlagen uw energierekening. U wekt immers uw eigen energie (deels) op. Ook als de energieprijzen volgend jaar opnieuw stijgen, heeft u daar minder last van dan iemand zonder eigen energievoorziening. De terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer zes tot zeven jaar. Dit klinkt lang, maar als u zich realiseert dat zonnepanelen vaak nog steeds energie leveren na een periode van 25 jaar, is de terugverdientijd eigenlijk te verwaarlozen. Bovendien is de investering éénmalig en heeft u niet maandelijks een flinke energierekening meer. 

2. Uw woning verhoogt in waarde 

Een woning met zonnepanelen is meer waard. Het energielabel van het huis is immers hoger dan zonder zonne-energiesysteem. De waardevermeerdering van uw woning kan zelfs oplopen tot boven de aanschafprijs van uw zonnepanelen. Het is dus een duurzame investering. Voor iedere euro die u op jaarbasis bespaart, neemt de waarde van uw huis met ongeveer twintig euro toe. 

3. U draagt bij aan een duurzamere wereld

De klimaatverandering is inmiddels niet meer te ontkennen. De kolencentrales die ‘grijze’ stroom opwekken pompen jaarlijks een enorme hoeveelheid broeikasgas de afmosfeer in. Ook stoot zo’n centrale gas als waterstofsulfide uit: een veroorzaker van zure regen. Eén van de grootste stappen die u als consument kunt nemen, is het overstappen op een duurzame energiebron. Zonne-energie is een schone, stille vorm van energie. Door die zonnepanelen op uw dak, bent u minder afhankelijk van vervuilende fossiele brandstoffen én verkleint u uw ecologische voetstap. 

4. U bent onafhankelijk van energiebedrijven

Met uw eigen zonnepanelensysteem bent u veel minder afhankelijk van energiebedrijven. En onafhankelijk zijn is fijn. Zo heeft u bijvoorbeeld geen last van stroomstoringen, want door uw zonnepanelen op een accu aan te sluiten, bent u ook zonder netstroom gewoon voorzien. Daarnaast merkt u minder van prijsstijgingen. U gebruikt namelijk veel minder dankzij uw eigen energievoorziening op het dak en hebt daardoor weinig last van die 'dure' energierekeningen. 

5. U Profiteert van teruggave BTW en salderingsregeling

Omdat er geen subsidie meer beschikbaar is voor de aankoop van zonnepanelen, mag u als particuliere gebruiker de BTW op de installatiekosten van de zonnepanelen in het geheel terugvorderen. Dit is omdat u als particuliere gebruiker stroom kan terugleveren aan het net (salderen) wanneer u meer opwekt dan gebruikt. U wordt dan beschouwd als ondernemer en dan hebt u recht op teruggave van BTW. Wanneer u teveel stroom opwekt, mag u dat terugleveren (salderen) aan het net en krijgt u een bepaalde vergoeding. Deze regeling hangt overigens wel af van hoe uw energieleverancier in elkaar steekt. De salderingsregeling verschilt dus per energieleverancier. Bekijk dit goed wanneer u zonnepanelen aanschaft.

6. U vergroot de Nederlandse veiligheid

Dit klinkt heel dramatisch, maar dankzij zonne-energie vergroten we met zijn allen onze nationale veiligheid én onafhankelijkheid. Nederland is voor een groot deel afhankelijk van andere landen wat betreft fossiele brandstoffen. Dit zijn niet altijd de meest stabiele landen en uiteindelijk is het beter om daar zo min mogelijk afhankelijk van te zijn. Ook heeft u minder last van prijsstijgingen in olie- en gasprijzen, die regelmatig worden veroorzaakt door oorlogen of andere geopolitieke problemen in de landen van herkomst. 

Vrijblijvend advies van onze Thuiscomfort-partners

Wilt u meer informatie en/of advies over zonnepanelen? Onze Thuiscomfort-partners staan voor u klaar! Vind hier alle specialisten bij u in de buurt.

Zoek een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt!

5 redenen waarom zonne-energie de wereld overneemt