Meisje vraagt zich af hoeveel zonnepanelen kosten

Ruim 57 procent van de Nederlanders schat zonnepanelen duurder in dan dat ze daadwerkelijk zijn. Vrouwen denken dit iets vaker dan mannen. Ook de terugverdientijd van zonnepanelen wordt vaak overschat. 43 procent van de Nederlanders denkt dat deze langer is dan tien jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau. 

Besparing op energiekosten met zonnepanelen is veel groter dan men denkt

“Zonnepanelen zijn een heel goede investering. Zeker met het oog op de toekomst waarin we gaan wonen zonder gebruik van aardgas. De aanschafprijs is voor veel mensen een drempel, maar die is lager dan veel Nederlanders denken. Liggen de panelen eenmaal op je dak, dan bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je stroomrekening én verdien je de aanschafprijs gedurende de levensduur van zo’n 25 jaar jaar dubbel en dwars terug”, aldus Bregtje Bos van het HIER klimaatbureau.

Vrouwen schatten zonnepanelen duurder in dan mannen

Tien zonnepanelen inclusief installatie kosten gemiddeld €4.600,-. Bijna 60 procent van de Nederlanders denkt dat de prijs hoger is dan €5.000,-. De helft daarvan denkt zelfs dat dit meer is dan €7.500,-! Vrouwen schatten de kosten van zonnepanelen vaker te hoog in dan mannen. 29 procent van de vrouwen denkt dat tien zonnepanelen duurder zijn dan €7.500,- tegenover 22 procent van de mannen. 7 procent van de Nederlanders schat de prijs van zonnepanelen te laag in, namelijk lager dan €2.500,-.

Terugverdientijd zonnepanelen ruim overschat

De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld acht tot tien jaar. 43 procent van de Nederlanders denkt dat dit langer is dan elf jaar. Ruim een derde daarvan denkt zelfs dat dit langer dan vijftien jaar duurt. Ook hier zijn de mannen iets optimistischer dan de vrouwen. Van de respondenten schat 8 procent de terugverdientijd te laag in, namelijk korter dan vijf jaar. 

Vrijblijvend advies over zonnepanelen? Vind hier uw vakspecialist

6 redenen om zonnepanelen op uw dak te leggen

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief