Brand in zonnepanelen te voorkomen?

Oververhitte zonnepanelen kunnen in brand vliegen

RTL Nieuws meldt dat er in 2018 meer branden in zonnepanelen zijn geweest. Defecte zonnecellen, de opkomst van indaksystemen, ondeskundige montage en oververhitte omvormers worden als belangrijkste oorzaken gezien. Nader onderzoek moet de risico’s beter in kaart brengen en toekomstige branden voorkomen.

21 branden in zonnepaneel gestart in 2018

In het lopende jaar zijn er minimaal 21 branden (waaronder 12 woningbranden) gestart als gevolg van een ondeugdelijke zonnestroominstallatie. Volgens een rondgang van RTL Nieuws ligt de oorzaak vooral ‘het dramatisch slechte installatiewerk van de panelen’. In het nieuwsprogramma geeft Pouw Jongbloed van het Nederlands Normalisatie Instituut NEN aan: “Bouw- en elektronische regels worden niet nageleefd door installateurs bij het plaatsen van panelen”.

Bij grote zonne-installaties wordt na de oplevering een keuring uitgevoerd, waardoor eventuele installatiefouten tijdig worden gesignaleerd. Bij particulier woningbezit worden dergelijke controles achteraf vrijwel nooit uitgevoerd.

Redenen waardoor zonnepanelen ontbranden

  • Oververhitte zonnecellen na een defect
  • Vlamboog als gevolg van slecht op elkaar aansluitende kabels en stekkers
  • Oververhitte omvormers
  • Ontbreken van ventilatie achter de panelen, waardoor de dakisolatie kan ontbranden (vooral bij indaksystemen een gevaar)

Ondeskundige montage

Er zijn in Nederland circa 11 miljoen zonnepanelen geplaatst. Hoewel het aantal branden dat vanuit een zonnepaneel start, relatief klein is, zijn de gevolgen van een brand natuurlijk groot. Het aangekondigde onderzoek draagt er hopelijk aan bij dat meer zonnepanelenbranden in de toekomst voorkomen worden.

Zoek een betrouwbare partner

Wilt u zonnepanelen met maximale zekerheid op het dak van uw woning laten plaatsen? Schakel dan een betrouwbaar installatiebedrijf in voor de montage en het onderhoud.

Vind hier een zonne-energiespecialist bij u in de buurt >>

Zoek een betrouwbare installateur voor de montage van zonnepanelen

5 redenen om zonnepanelen ijskoud in de winter te installeren

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt