Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Onderhoud-zonnepanelen

Zonne-energie verblindt! Die conclusie is te trekken uit een onderzoek van NRC Handelsblad naar de opbrengst van zonnepanelen. De opbrengst van panelen kan na plaatsing langzaam teruglopen als gevolg van algengroei, losgeraakte kabels of een schaduwrijke boom in de omgeving heeft nadelige gevolgen op de zonne-opbrengst. Maar veel huurders of huizenbezitters zijn zich hiervan niet bewust.

1 op de 7 panelen levert langzaam minder rendement

“Zeker één op de zeven zonnedaken levert minder stroom dan verwacht”, aldus het NRC, Panelen worden verkocht onder het mom van: ‘u heeft er geen omkijken naar’ en dat doen de meeste mensen dan ook niet. Maar wie wél oplet, kan ontdekken dat de beloofde rendementen helaas niet altijd gehaald worden. Dat heeft een aantal uiteenlopende oorzaken:

Schaduwvorming – er groeit een boom naast de panelen of er wordt een dakkapel geplaatst

Fabricaat – het ene paneel is het andere niet

Potential induced degradation – het weglekken van ionen onder hoge spanning, te verhelpen door de plaatsing van een PID-box

Ondeskundige installatie – waardoor er haarscheurtjes optreden in de panelen of kabels loszitten

Opletten bij keuze fabricaat en installateur

In zonnepanelenland zijn er relatief veel Chinese producten op de markt. Deze zijn aantrekkelijk geprijsd, maar leveren niet altijd de kwaliteit en de rendementen die we in Europa gewend zijn. Als NRC Handelsblad contact opneemt met deze fabrieken, ontvangt de krant geen reactie terug. Dit blijkt vaker voor te komen, ook als installateurs of particulieren aankloppen met klachten.

Maar ook de ene installateur is de andere niet, zo geeft Elbert-Jan Achterberg van Solar Tester in het NRC aan: “Consumenten moeten beseffen dat er meestal een reden is dat een bepaalde installateur heel goedkoop is.” Zowel aan de zijde van de fabrikanten, als aan de kant van de installateurs, zijn er diverse partijen zonder lange geschiedenis. Deze partijen hoeven natuurlijk geen slecht werk te leveren, of ‘cowboys’ te zijn. Maar de achterliggende vraag is wel wat er gebeurt als een partij plotseling haar bedrijfsactiviteiten staakt.

Naast een check op het eindbedrag en het beloofde rendement, kan het daarom geen kwaad als consument te onderzoeken of een installatiebedrijf een solide partij is, met een langere geschiedenis of mogelijk een sterke partner achter zich.

Onderhoudstips zonnepanelen

Zonnepanelen bevatten geen bewegende delen. Om die reden valt het benodigde onderhoud gelukkig mee. Dit kunt u doen om een optimaal rendement te garanderen:

  • Houd jaarlijks de opbrengst van de zonnepanelen bij. Op die manier merkt u vanzelf dat het rendement terugloopt.
  • Houd de zonnepanelen vrij van bladval, mosgroei, vogelpoep en andere vervuiling. Reinig de panelen tweemaal per jaar – of laat deze reinigen als de panelen op een onbereikbare plaats liggen. Let op de eerste plaats op uw eigen veiligheid! Schakel zo nodig een gespecialiseerd bedrijf of een glazenwasser in voor deze klus.
  • Reinig geen hete zonnepanelen met koud water of reinigingsmiddel! Op die manier kunnen er haarscheurtjes optreden in de panelen.
  • Controleer de bekabeling van de panelen. Als een kabel loszit, levert het betreffende paneel natuurlijk geen zonnestroom.

Anderen lazen ook: Wie installeert mijn warmtepomp?

Wie installeert mijn warmtepomp?

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt