Zonnepanelen halen hoogste opbrengst ooit

Hoge opbrengsten zonnepanelen

De felle zomerzon in combinatie met de lange dagen zorgen deze periode voor een maximale zonopwekking in Nederland. Bezitters van zonnepanelen zien hun elektriciteitsmeter harder dan ooit teruglopen, terwijl de gasmeter door het warme weer bijzonder langzaam draait. Een ideale situatie voor wie een duurzame energiehuishouding nastreeft. 

Jaarlijkse fluctuatie van gas- en elektriciteitsverbruik

Het jaarlijkse stroom- en gasverbruik verloopt jaar na jaar ongeveer volgens hetzelfde patroon. In de indicatieve grafiek hieronder is te zien dat het gasverbruik daalt als de temperatuur stijgt.

Voor het elektriciteitsverbruik van huishoudens geldt deze afhankelijkheid niet. Deze is het hele jaar door redelijk stabiel. Zijn het in de winter vooral de verlichting en de wasdroger die vaker gebruikt worden, in de zomer wordt er meer elektriciteit verbruikt voor bijvoorbeeld ventilatie en airco’s.

Op zeer hete dagen ligt de elektriciteitsvraag wel duidelijk hoger dan op minder hete dagen, het verschil in elektriciteitsverbruik bedraagt zo’n 10 procent. 

Energieverbruik per maand

Indicatie energieverbruik en -opbrengst per maand

Elektriciteitsverbruik flink gestegen sinds 1950

Hoewel seizoensfluctuaties in elektriciteitsverbruik nauwelijks zichtbaar zijn, zien onderzoekers over langere termijn wel een verschuiving. Zo is het elektriciteitsverbruik van huishoudens de afgelopen decennia in z’n totaliteit flink gestegen. Volgens het CBS is het elektriciteitsverbruik nu maar liefst 16 keer hoger dan in 1950. 

Meer weten?

Wilt u ook profiteren van de zomerzon en uw dak uitrusten met zonnepanelen? Neem contact op met de Thuiscomfort-specialist bij u in de buurt

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen

Bron: AD, CBS

Subsidieregeling ISDE afgestemd op capaciteit warmtepompen

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt