Zonnepanelen op een rieten dak?

Zonnepanelen op een rieten dak

Als u een nieuwbouwwoning koopt, of laat bouwen, komt het vast ter sprake: wel of geen zonnepanelen op het dak. Maar bij een bestaand, oud huis is het niet zo vanzelfsprekend. Laat staan een huis of woonboerderij met een rieten dak. Daar kunnen toch helemaal geen zonnepanelen op? 

In het riet verzonken zonnepanelen de beste optie

Toch wel. Zonnepanelen kunt u wel degelijk laten plaatsen op een rieten dak. Zowel op een bestaand als op een nieuw dak.
Zonnepanelen zijn de laatste jaren bezig aan een flinke opmars. Dit vanwege het groeiend verlangen naar milieubewust te leven en wonen. Maar ook door de verscherpte Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) uit het Bouwbesluit. Verder zijn zonnepanelen dankzij overproductie, concurrentie en subsidies flink in prijs gezakt. 

Zonnepanelen op uw rietdak. Wat komt hierbij kijken?

U heeft besloten om zonnepanelen op uw rieten dak te plaatsen. Waar begint u? Op de eerste plaats is het belangrijk om wat voorwerk te doen, voordat u de zonnepanelen aanschaft.

  • Verzekering
    Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij hoe zij tegenover zonnepanelen op een rieten dak staan. Dit in verband met brand- en bliksemschade. Het is belangrijk dat zij goedkeuring geven, anders draait u – in geval van brand – zelf op voor de kosten. 

  • Vergunning
    In sommige gevallen heeft u een vergunning van de gemeente nodig om zonnepanelen te plaatsen. Overleg daarom eerst met uw gemeente. 

  • Investering
    De zonnepanelen en de installatie ervan zijn een eenmalige investering. U kunt eerst vrijblijvend een offerte laten opmaken bij een installateur. Zo heeft u zicht op de mogelijkheden en het kostenplaatje. Gelukkig verdient u de kosten na plaatsing dubbel en dwars terug met lagere energiekosten. 
Installateur plaatst zonnepanelen op een rietdak

Zonnepanelen op een nieuw rieten dak

Heeft u nog geen rieten dak, maar wilt u dit wel? Dan is het aan te raden om tegelijkertijd de zonnepanelen te plaatsen. De zonnepanelen worden namelijk in het riet verzonken. In het dakvlak maakt de installateur een uitsparing die hij opvult met het zonnepaneel. De ruimte onder de panelen voorziet hij van bijvoorbeeld EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) om de constructie waterdicht te maken.

Bovendien is het van belang om de panelen zo vrij mogelijk van het riet in te leggen. Op deze manier ontstaat er optimale ventilatie en dit zorgt weer voor extra rendement. Verder is het belangrijk dat de installateur rekening houdt met schaduw. Hij dient de panelen zo te plaatsen dat er zo min mogelijk schaduw van het riet op de panelen valt. 

Zonnepanelen op een bestaand rieten dak

Op een bestaand rieten dak kunt u ook zonnepanelen laten plaatsen. Het is alleen een meer tijdrovende klus. In sommige gevallen plaatst men de zonnepanelen bij een bestaand dak, op het riet. Dit is niet aan te bevelen, omdat het riet onder de panelen nat kan worden. Door gebrek aan wind en zon droogt dit slecht, waardoor de kwaliteit van het riet snel achteruit gaat. In dat geval is er eerder onderhoud nodig en dit is ook nog eens erg lastig uit te voeren zonder het paneel te verwijderen. Indekken is dus de beste optie. En is uw rieten dak toch toe aan vervanging? Dan slaat u twee vliegen in één klap!

Gootstukken 

Sommige leveranciers bieden zonnepanelen aan met gootstukken. In dit geval dekt de installateur ze – net als een dakraam – in. De zonnepanelen liggen, wanneer men ze inwerkt, gelijk met of net onder het buitenoppervlak van het rieten dak. Het is aan te bevelen om ze net onder het oppervlak te plaatsen, omdat het rietpakket door slijtage dunner wordt. 

Wilt u vrijblijvend advies van één van onze installateurs over het plaatsen van zonnepanelen op een rietdak? Hier vindt u alle installateurs bij u in de buurt.

Meer lezen over duurzaam wonen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Met een been in een duurzamere wereld

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief