Installeren op basis van NEN verzekert u van kwaliteit en veiligheid

Van de afmetingen van brievenbussen tot brandveiligheid en zelfs de nummering van weken. Voor alles is een standaard vastgesteld. In Nederland geldt voor veel zaken de Nederlandse Norm, kortweg NEN. Ook bij een verbouwing kunt u ermee te maken krijgen.

NEN-normen voor kwaliteit en veiligheid

Nderlandse Norm is een samenwerkingsverband tussen het Nederlands Normalisatie-instituut en Stichting NEC (normalisatie van ICT en elektrotechniek). Dit samenwerkingsverband stimuleert de ontwikkeling van normen, afspraken tussen marktpartijen over veiligheid en kwaliteit. NEN kan slaan op producten. Maar ook diensten en processen kunnen onder NEN-normering vallen.

NEN werkt nationaal, maar ook binnen Europa en zelfs op wereldniveau. De NEN-afspraken komen tot stand op basis van vrijwilligheid.

Voor alles een norm

Alleen al binnen Nederland bestaan er meer dan 1.500 NEN-normen! Daarnaast gelden er in ons land Europese normen (NEN-EN) en hebben we te maken met mondiale normen (ISO).

NEN-normen zijn er zoals gezegd op de meest uiteenlopende gebieden. Zo zijn de eisen met betrekking tot de brandwerendheid van bouwmaterialen in NEN-normen vastgelegd, evenals de bescherming van persoonsgegevens. Minder bekende NEN-normen zijn om maar eens wat te noemen die voor 'brievengleuven en brievenbussen' en voor de nummering van de weken.

NEN 1010 voor kwaliteit in installatiebranche

In de elektrotechnische installatiebranche is NEN 1010 de bekendste norm. NEN 1010 staat voor een serie Nederlandse veiligheidsbepalingen voor 230 Volts installaties. Zeg maar: de voeding van uw apparaten thuis. Voor deelinstallaties die hun voeding ontvangen van deze ‘laagspanningsinstallatie’, bestaan weer specifieke eigen normen. Denk hierbij aan verlichting of een beveiligingsinstallatie.

Vrijwillige deelname

NEN-normen zijn niet verplicht in Nederland. Gebruik van bijvoorbeeld NEN 1010 wordt echter wel aanbevolen, via de Woningwet, het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit.

Wilt u kwaliteit en veiligheid van een elektrische installatie bij u thuis garanderen? Vraag dan aan uw installateur of deze werkt volgens NEN.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Gratis advies of prijsopgave?

Kies voor het gemak en de zekerheid van een Thuiscomfort-partner bij u in de buurt