Gek word je van een rammelende wifi-verbinding!

Glasvezel, de nieuwste router en een maximaal contract voor optimale MB’s. Op papier is het draadloos internet bij jou thuis zo snel als het licht. Maar in de praktijk komt er van die beloofde up- en downloadsnelheden maar weinig terecht. Nu we veel vaker thuis moeten werken valt het pas extra op hoe vaak de wifi-verbinding hapert. Op naar een betere verbinding!

Binnen een seconde een complete film downloaden? Het kan!

Draadloos internet dat nooit overbelast raakt en honderd keer sneller is dan de huidige wifi-verbindingen? Volgens onderzoekers van de TU Eindhoven is het binnen handbereik. Ze bedachten een wifi-netwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft. 

Internet via lichtbundels

Het infraroodsysteem stuurt lichtbundels de kamer in naar de verschillende apparaten. Elk apparaat krijgt een eigen lichtbundel waardoor de snelheid van het internet niet afneemt.

Nadeel nieuwe technologie

Een nadeel van deze technologie is dat de apparaten elkaar moeten 'zien'. Elke kamer moet zijn eigen lichtantenne krijgen. Daarnaast duurt het waarschijnlijk nog jaren voordat het systeem in de praktijk komt. Daar wil je natuurlijk niet op wachten. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je wifi-verbinding op te krikken. 

Tip 1: Zet je modem/router op een strategische plek

Routers zijn meestal geplaatst in de meterkast. Maar is dit wel de juiste plek in huis? Een router moet juist een centrale plaats in huis krijgen, met zo min mogelijk objecten en muren om zich heen. Voorkom dus dat het modem achter of onder een kast of in een afgesloten tv-meubel staat. In het modem zit een interne antenne. 

Tip 2: Laat een extra access point installeren

In een netwerk hoeft slechts één router aanwezig te zijn. Wanneer je bereik tekort komt (bijvoorbeeld op zolder) kun je een extra accesspoint aanschaffen. Via een kabel wordt het accesspoint op de bestaande router aangesloten. Zo ontvangt het apparaat het internetsignaal en geeft hij het signaal op zijn beurt door aan de draadloos aangesloten apparaten. Ook kun je een accespoint met een hoger zendvermogen op de draadloze router laten aansluiten.

Tip 3: Controleer frequenties van draadloze apparaten

Heb je meerdere apparaten die gebruikmaken van een draadloos netwerk? Dan is het misschien raadzaam om te onderzoeken of de verbinding storing ondervindt van een ander draadloos apparaat. De frequentie van een draadloze router is 2,4 Ghz of 5 Ghz. Controleer de frequentie van andere draadloze apparaten en stel ze zo in dat ze niet dezelfde frequentie gebruiken. 

Tip 4: Laat je router vervangen

Modems/routers functioneren steeds slechter naarmate ze ouder worden. De modems die je gratis bij een abonnement krijgt, zijn vaak niet heel goed. Een wat duurder modem kan vaak langer meegaan. Controleer eerst of een zelf aangeschafte router goed werkt op het netwerk van je huidige internetprovider. 

Tip 5: Bedraad in plaats van wifi

Voorlopig blijven we nog thuis werken als het aan het kabinet ligt. Een bedrade verbinding is betrouwbaarder en in de meeste gevallen sneller dan een wifi-verbinding. En je zorgt er meteen voor dat er minder storing is voor je overige draadloze apparaten.

Beter netwerk voor thuis? Vind hier alle vakspecialisten in jouw regio

Thema's

Maak van je huis de werkplek die je altijd al wilde

Zoek specialist

Meer comfort in huis? Ontvang gratis persoonlijk advies of een offerte. Er zijn ruim 850 Thuiscomfort-specialisten. Er is er altijd wel een bij u in de buurt.