7 belangrijke lessen uit 2 jaar Thuiscomfort

Ouder echtpaar op de bank met groen huisje

Op 1 oktober 2014, internationale ouderendag, is Thuiscomfort.nl van start gegaan. Het online inspiratieplatform van Technische Unie laat sinds dat moment zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van aangepast en langer zelfstandig thuis wonen.

Door elke dag verhalen en nieuws te delen, op social media in discussie te gaan, en samen te werken met gespecialiseerde installateurs en andere zorgspecialisten, hebben we de markt van zorg & wonen inmiddels goed in beeld en zien veranderen. De belangrijkste lessen delen we graag met u.

Les 1: ouderen maken volop gebruik van internet

Bij de start van ons platform was niet iedereen ervan overtuigd dat internet de juiste manier was om ouderen te bereiken. Natuurlijk hadden we vooraf laten onderzoeken dat 70% van de ouderen vanaf 50 jaar gebruikmaakt van internet. Maar dat is toch wat anders dan dat je het zelf dagelijks meemaakt. Op dit moment hebben we ruim 8.500 volgers op Facebook, 90% is daarvan 50-plus en 67% vrouw. Sommige discussies op Facebook leveren honderden reacties op, zoals over persoonsalarmering, zorg aan dementerenden en het douchetoilet. In twee jaar tijd hebben we nu 800.000 trouwe bezoekers op onze site mogen verwelkomen. Op naar het miljoen!

Ook bij onze partners, leveranciers en installateurs, zien we gelukkig een toename van het bewustzijn dat er online veel winst te behalen is. Thuiscomfort helpt hen met de bewustwording daarvan en met concrete tips om bijvoorbeeld beter gevonden te worden in Google.

Les 2: gat tussen bewustwording en besluitvorming

Recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat mensen zich bewust zijn van de noodzaak om hun woning aan te passen aan mogelijke lichamelijke mankementen. Maar de stap om daadwerkelijk tot een renovatie over te gaan, wordt toch over het algemeen nog minder snel gezet. Het onderzoek wijst 3 momenten aan waarop senioren wél besluiten over te gaan tot het aanpassen van hun woning:

  1. Bij een toch al geplande ‘normale’ verbouwing
  2. In een noodsituatie, bijvoorbeeld na het breken van de heup
  3. Als er kortingen worden vergeven op b.v. duurzame maatregelen

Voor onze partners is het noodzakelijk dat zij een vertrouwensband opbouwen met de (oudere) consument, zodat er vanuit die customer intimacy kunnen adviseren.

Les 3: koppel diensten aan producten

Steeds meer producten worden ‘slim’. Het Internet of Things rukt op in de woonomgeving, waarbij producten via internet uit te lezen of zelfs aan te sturen zijn. Ook voor een groeiend aantal zorgspecifieke producten geldt dat je aan het kale apparaat alleen weinig hebt. Door deze in verbinding te brengen met een hulpcentrale of een mantelzorger wordt aan de rookmelder, of aan het persoonsalarm, dwaalalarm of life style monitoring-systeem extra waarde toegekend.

Om aan deze vraag van aan producten verbonden diensten te kunnen voldoen, moet je dus verder kijken en denken dan het product alleen. 

Bosch persoonsalarm

Persoonsalarm

Les 4: kwaliteitslabels bieden de consument inzicht

Voor een kwetsbare doelgroep als de ouderen en mensen met een beperking is het zaak vanuit de markt te verduidelijken met welke partijen je veilig in zee kunt gaan. Want beunhazen of erger, regelrechte oplichters zoals de berichte Irish Travellers, kunnen grote schade aanrichten.

Diverse organisaties maken zich sterk voor de zorginstallateur die kwaliteit levert. Branchevereniging in de installatiesector Uneto VNI pleit al jaren voor een register van erkende installateurs en heeft dit voor het zorg & wonen-segment met de ‘Comfortinstallateur’ inmiddels ook ingesteld.

Gemeenten werken voor de Wmo samen met een select aantal installatiebedrijven die woningaanpassingen uit mogen voeren. Daarbij letten zij naast prijs natuurlijk ook op eerder geleverd werk.

Commerciële partijen als Abel&Co, maar ook leveranciers als Geberit, ABB en Nest (de Nest Pro) verzamelen een netwerk van hoogwaardige installatiebedrijven om zich heen. Ook Thuiscomfort is zo’n kwaliteitslabel. Nu al krijgen we veel vragen over de kwaliteit van onze partners.

En natuurlijk zorgt ook het internet zelf voor een scheiding tussen kaf en koren, door middel van reviews via bijvoorbeeld Google, Facebook en Telefoongids.nl.

Les 5: nieuwe vormen van financiering

Nu de overheid een terugtrekkende beweging maakt op het gebied van zorg en wonen, is het aan mensen zelf om de handschoen op te pakken als het om woningaanpassingen gaat.

Maar niet ieder huishouden beschikt over een grote spaarpot, dus moet het geld elders gevonden worden. Om daarin tegemoet te komen geven sommige gemeenten Blijversleningen uit, een subsidie die het financieel mogelijk maakt woningaanpassingen te financieren.

Ook banken springen in op de nieuwe situatie, met financiële producten waarbij je op basis van een afbetaalde hypotheek, geld vrij kunt maken of ‘verzilveren’. Thuiscomfort helpt consumenten met informatie om wegwijs te worden in deze jungle van mogelijkheden en onmogelijkheden.

Les 6: ketensamenwerking is cruciaal

De oplossing voor langer zelfstandig thuis wonende senioren is vanzelfsprekend geen kwestie van uitsluitend drempels eruit en beugels aan de muren hangen. Om de situatie veilig en leefbaar te maken en dit ook duurzaam zo te houden, is samenwerking tussen instanties cruciaal. Denk aan een ergotherapeut die signaleert dat een patiënt niet meer zelfstandig kan douchen en een loodgieter inschakelt. Of denk aan een loodgieter die voor een cv-onderhoudsbeurt bij een oudere klant langsgaat, geen gehoor krijgt en de politie inschakelt. Ook de ‘sociale kolonne’ waarover in dit kader wel gesproken wordt, moet – om succesvol te zijn – deel uitmaken van dit netwerk. Denk aan kinderen of andere mantelzorgers die in nauw contact staan met professionele zorgverleners en de woningbouwvereniging en zo de (deel)regie nemen.

Vanuit ons platform proberen wij samenwerking tussen ketenpartners ook zoveel mogelijk te stimuleren.

Les 7: de markt reageert op de nieuwe situatie

Nu zorg minder en minder plaatsvindt in het publieke domein, neemt de invloed van de markt toe. Dit zien we bijvoorbeeld aan de sterke toename van het aantal leveranciers dat op het gebied van zorg & wonen actief is. Ook de grote hoeveelheid innovatieve producten die wordt ontwikkeld, van instapbaden tot plintverlichting en van video-intercomsystemen tot complete huisautomatisering, laat zien dat de markt in beweging is. Want wie betaalt, bepaalt! En als dit de consument zelf is, wil deze naast veilige woningaanpassingen, toch vooral dat het er fraai en subtiel uitziet. Niemand wil wonen in een huis dat oogt als een ziekenhuis, toch? De inspiratie voor al deze nieuwe en mooie producten doet u natuurlijk op bij Thuiscomfort!

Lanceringscommercial Thuiscomfort in 2014

Blijf op de hoogte met Thuiscomfort

Schrijf u nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief